Bakonyi BOR-TESZT
A készlet alkalmas szőlőbor, must, gyümölcsbor és szörp vizsgálatára.
A BOR-TESZT lehetővé teszi az Ön számára két fontos paramétert, a TITRÁLHATÓ SAV és a SZABADKÉNESSAV – tartalom otthoni ellenőrzését.
A BOR-TESZT kalibrált mérőhengerből és 4 db 100 ml-es vegyszerből áll, amivel tájékozódhat a must és a bor savtartalmáról és a bor szabadkénessav tartalmáról.
E két fontos jellemző ellenőrző mérése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jó minőségű, harmonikus bora legyen.
Hasznos információk
A szüret időpontjának a megállapítása mindig is problémát okoz a gazdának. Ha túl korán kezdi el szüretet, nincs meg a megfelelő cukortartalom a mustban és még hozzá magas is a savtartalom benne, ami ronthatja a bor minőségét.
Ha viszont későn kezdi el a szüretet, akkor meg veszélyezteti a jó eredményt a rossz idő, szemveszteség , minőségromlás és más rizikó-faktorok miatt is.
A szüret időpontjának a kiválasztásában segít a szőlőlé cukortartalmának és savtartalmának a mérése. A szőlő cukortartalma határozza meg a bor maximális alkoholtartalmát.
Ha az erjesztés ideálisan menne végbe, akkor 1 g cukorból 0,511 g alkohol termelődne. Alább megpróbáljuk bemutatni a legegyszerűbb megoldásokat ilyen típusú labor mérésekre, amelyekhez nem kell különleges szaktudás, csak egy kis akarat és néhány műszer.
A cukortartalom kifejezésére Magyarországon a magyar mustfok (MMo) és a BRIX% használatos.
A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kilogramm must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz. A BRIX% a cukor tömegszázaléka, vagyis azt fejezi ki , hogy hány gramm cukor van 100g cukor+víz keverékben.
A szőlőlében a cukortartalom mérhető mustfokolóval vagy refraktométerrel. A mustfokoló nem más mint egy sűrűségmérő, de amelyiken mustfok egységek szerepelnek.
A must savanykás ízét a benne lévő savak okozzák. Ezek szerves savak, főleg borkősav (0,1-0,8%), almasav (0,3-0,4%), de van közöttük ecetsav, citromsav, tejsav stb.
A savmeghatározás során ismert koncentrációjú lúgot adagolunk a musthoz, amelyik leköti a benne lévő savakat ( titrálás).
Ennek köszönhetően a must pH-értéke a savas egységektől kezd elmozdulni a semleges közegen keresztül a lúgos felé. Ezt pH-mérővel is lehet ellenőrizni, de a bor-teszt készletben más elven mérik a pH-változását. A musthoz adagolandó lúg tartalmaz egy színét megváltoztató indikátort.
Amikor a közeg semlegessé válik, akkor az indikátor megváltoztatja a színét kékre ( a must színétől függően lehet kékeszöld is). Az elhasznált lúg mennyiségéből egy táblázat segítségével (mellékelve van a készletben) megállapítjuk a must savtartalmát g/l egységben.
A borteszt készlet tartalmaz egy kalibrált mérőhengert és 4 db 100 ml vegyszert,és egy fecskendőt. A készlet alkalmas kb. 15 must vagy bor titrálható sav meghatározására és 15 szabad kénessav-tartalom meghatározásra a borban.
A készletben található, vagy az itt (illetve alul a zöld gombra kattintva) letölthető használati útmutató segítségével könnyedén elvégezheti a méréseket.
Az útmutató elején található egy kis elméleti tudás a savtartalomról és a kéntartalomról, illetve táblázatos formában szaktanácsadást is tartalmaz.
Az alapkészlet vegyszerei kb. 15 – 15 méréshez elegendőek.
Nagyobb felhasználók részére gazdaságosabb kiszerelésben is megrendelhető!
Az otthoni vizsgálat minden más megoldásnál egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb!
A mérések lépéseiről kicsit lejjebb, képekben részletesen tájékozódhat. (léptetéshez kattintson a lépés számokra)
Letölthető használati útmutatóTITRÁLHATÓ SAV és a SZABADKÉNESSAV - tartalom otthoni ellenőrzéséhez Miért kell a must cukor és savtartalmát mérni? Olvassa el tájékoztatónkat!
TITRÁLHATÓ SAV és a SZABADKÉNESSAV - tartalom otthoni ellenőrzéséhez Miért kell a must cukor és savtartalmát mérni? Olvassa el tájékoztatónkat!