Placeholder

Bakonyi BOR-TESZT készlet (100ml)

Ár: 5 .890 Ft

A készlet alkalmas szőlőbor, must, gyümölcsbor és szörp vizsgálatára.
A BOR-TESZT lehetővé teszi az Ön számára két fontos paraméter vizsgálatát:  
a TITRÁLHATÓ SAV és a SZABADKÉNESSAV - tartalom otthoni ellenőrzését.
A BOR-TESZT kalibrált mérőhengerből és 4 db 1 dl-es vegyszerkészletből áll, amivel tájékozódhat a must és a bor savtartalmáról és a bor szabadkénessav tartalmáról.
E két fontos jellemző ellenőrző mérése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jó minőségű, harmonikus bora legyen.
Az alapkészlet vegyszerei kb. 15 - 15 méréshez elegendőek.
Az otthoni vizsgálat minden más megoldásnál egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb!
  [accordion title="Hasznos információk"] [accordion-item title="Miért kell a must cukor és savtartalmát mérni?"] A szüret időpontjának a megállapítása mindig is problémát okoz a gazdának. Ha túl korán kezdi el szüretet, nincs meg a megfelelő cukortartalom a mustban és még hozzá magas is a savtartalom benne, ami ronthatja a bor minőségét. Ha viszont későn kezdi el a szüretet, akkor meg veszélyezteti a jó eredményt a rossz idő, szemveszteség , minőségromlás és más rizikó-faktorok miatt is. A szüret időpontjának a kiválasztásában segít a szőlőlé cukortartalmának és savtartalmának a mérése. A szőlő cukortartalma határozza meg a bor maximális alkoholtartalmát. Ha az erjesztés ideálisan menne végbe, akkor 1 g cukorból 0,511 g alkohol termelődne. Alább megpróbáljuk bemutatni a legegyszerűbb megoldásokat ilyen típusú labor mérésekre, amelyekhez nem kell különleges szaktudás, csak egy kis akarat és néhány műszer. [/accordion-item] [accordion-item title="Cukortartalom mérés szőlőben és mustban"] A cukortartalom kifejezésére Magyarországon a magyar mustfok (MMo) és a BRIX% használatos. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kilogramm must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz. A BRIX% a cukor tömegszázaléka, vagyis azt fejezi ki , hogy hány gramm cukor van 100g cukor+víz keverékben. A szőlőlében a cukortartalom mérhető mustfokolóval vagy refraktométerrel. A mustfokoló nem más mint egy sűrűségmérő, de amelyiken mustfok egységek szerepelnek. [/accordion-item] [accordion-item title="Savtartalom mérése mustban és borban Bakonyi Bor-Teszt készlettel"] A must savanykás ízét a benne lévő savak okozzák. Ezek szerves savak, főleg borkősav (0,1-0,8%), almasav (0,3-0,4%), de van közöttük ecetsav, citromsav, tejsav stb. A savmeghatározás során ismert koncentrációjú lúgot adagolunk a musthoz, amelyik leköti a benne lévő savakat ( titrálás). Ennek köszönhetően a must pH-értéke a savas egységektől kezd elmozdulni a semleges közegen keresztül a lúgos felé. Ezt pH-mérővel is lehet ellenőrizni, de a bor-teszt készletben más elven mérik a pH-változását. A musthoz adagolandó lúg tartalmaz egy színét megváltoztató indikátort. Amikor a közeg semlegessé válik, akkor az indikátor megváltoztatja a színét kékre ( a must színétől függően lehet kékeszöld is). Az elhasznált lúg mennyiségéből egy táblázat segítségével (mellékelve van a készletben) megállapítjuk a must savtartalmát g/l egységben. A borteszt készlet tartalmaz egy kalibrált mérőhengert és 4 db 100 ml vegyszert, és fecskendőt. Ezzel a készlettel el lehet végezni kb. 15 must vagy bor titrálható sav meghatározást és 15 szabad kénessav-tartalom meghatározást borban.. [/accordion-item] [/accordion]